dissabte, 30 d’abril de 2016

Neix Fruitsofia

Fruitsofia és un projecte d'aliMENTS VITALitzantS: promovem el coneixement dels fruits i els fruits del coneixement a través de vetllades, passejades, parades i altres activitats, inspirant-nos en la Filosofia Provital i l'Alimentació Provital i en sinergia amb del Procés de Gènesi Vitalista Integral així com altres projectes.


Gènesi

Durant l'any 2015 vaig promoure i dinamitzar algunes vetllades filosòfiques a l'Escala. Després d'alguns anys bolcat en la participació en diversos moviments autogestionaris i grups de transformació integral i radical, i després d'alguns anys de cursar els estudis de filosofia a la UB i de reflexionar filosòficament en companyia d'amics i de llibres, vaig sentir intensament la necessitat, tant personal com col·lectiva, de generar un espai des d'on compartir les indagacions, exploracions, inquietuds i aprenentatges de caràcter filosòfic que totes les persones tenim, un marc de trobada des d'on dur a terme una filosofia popular, pràctica, transformadora, personal, de proximitat... D'altra banda, també durant l'any 2015, em vaig dedicar a experimentar, aprendre, recercar i reflexionar sobre alimentació, i, a l'estiu, vaig muntar una parada de batuts de fruita ecològica, sucs naturals fets al moment i orxates artesanals. Fruitsofia neix de la fusió d'aquestes dues experiències força diferents, així com de l'encoratjament i la motivació que proporcionen moltes idees relacionades i en gestació.


1a Vetllada

A la primera Vetllada de Fruitsofia ens vam preguntar «Què és la filosofia?». Vam fer una repassada panoràmica a diverses concepcions (filosofia perenne, sapiencial, especulativa, acadèmica...), reflexionant sobre dits i fets de diversos filòsofs i esclarint les característiques bàsiques de la dimensió filosòfica de les nostres vides. Vam concloure, en sintonia amb les propostes i les concepcions de la filosofia popular i la filosofia pràctica, que els éssers humans del segle XXI necessitem, potser més que mai, la reflexió profunda, el qüestionament obert i la mirada integral que sempre han caracteritzat la filosofia, però que, d'altra banda, cal superar les limitacions i desencerts que podem trobar en bona part de la historia de la filosofia... Tot això ho vam estar pensant a Can Recés, una cabana situada en ple bosc muntanyenc del terraprim empordanès, mentre gaudíem d'uns deliciosos bombons de cacau energitzants, uns saludables pastissos «del paradís perdut» i un suc «atractiu i estimulant» de pastanaga i fonoll, gentileses de l'Aida Giró i de Bionèctar.


Diada de la Terra


El 23 d'abril se celebra, en molts llocs del món, la Diada de la Terra. És també una data assenyalada pel Procés de Gènesi Vitalista Integral, ja que, en tal dia, a l'any 2014, va començar aquest procés, comunicant públicament algunes de les bases del Vitalisme Integral o Paradigma Provital. La Diada de la Terra d'enguany és també la data de naixement de Fruitsofia, ja que, després d'alguns mesos de gestació, en aquesta data s'han acabat d'establir els fonaments i s'han pres les decisions necessàries per a endegar aquest projecte, que sorgeix en plena sinergia amb el Procés de Gènesi Vitalista Integral.

2a Vetllada

En la pròxima Vetllada de Fruitsofia seguirem reflexionant col·lectivament per a cultivar una filosofia popular, pràctica, transformadora, de proximitat, sapiencial... en poques paraules, una Filosofia Provital, una filosofia que estigui en concordança amb les transformacions radicals i integrals que tan necessitem al segle XXI. En aquest sentit, en aquesta segona vetllada tractarem, concretament, el tema de la Cosmovisió, és a dir, mirarem d'elucidar els postulats fonamentals d'algunes de les principals formes de veure el món i d'interpretar el Cosmos, i reflexionarem sobre la seva veracitat i les seves implicacions. Serà el diumenge 8 de Maig a Can Recés (l'Escala-Viladamat). En el document de Convit i Presentació s'hi exposa el plantejament, el funcionament i les referències de la Vetllada.

Activitats

Estem pensant en muntar cicles de cinefòrums, projectant pel·lícules que resultin inspiradores per a reflexionar col·lectivament en un sentit provital. Estem concebent, així mateix, la iniciativa de fer passejades filosòfiques per diversos paratges naturals. I, naturalment, ens agradaria organitzar activitats en diversos indrets de la bioregió nord de Catalunya. Tot això de moment són idees que, en els pròxims mesos i anys, talment com els fruits, possiblement aniran creixent i madurant al seu ritme natural i, possiblement, en el seu moment, les podrem degustar i ens podran nodrir el cos i vigoritzar la ment. Tot depèn de com cuidem aquest nou arbre anomenat Fruitsofia. Si tens suggeriments, propostes, preguntes o oferiments, pots escriure a fruitsofia@provital.cat i, si vols estar al corrent de pròximes activitats, pots subscriure't a la llista de correu-e de Fruitsofia.

Seguim!

Blai Dalmau
Abril 2016

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada